irmeli

Bloggen handlade från början om terapi, psykisk och fysisk misshandel samt sexuella övergrepp. I huvudsak använde jag den som ett terapiredskap för att bearbeta mina egna reaktioner och minnen. Nu skriver jag om vad som faller mig in, om mitt nya liv i Holland blandat med mitt gamla liv i Sverige.

Tårar

Kategori: Allmänt

Jag gråter lätt och mycket. Det är tacksamt att bli retad för. Ska du tjuta nu igen är något jag ofta får höra. Tjut en skvätt så går det över, torka tårarna med klöver, är en annan ramsa jag ofta får höra. Pappa brukar säga åt mig att vara tyst annars ska jag få något att tjuta för. Jag försöker ständigt att låta bli att gråta men jag kan inte hur jag än försöker, tårarna bara finns där och vill ut. Jag skäms över det och försöker istället vara kaxig eller gå ifrån när jag känner att de är på väg.

Det har jag med mig än idag. Jag hatar fortfarande att gråta men numer har jag insett att det är en del av mig så jag skäms inte lika mycket för det. Istället kan jag svara att det ska jag när någon frågar. De gånger jag skäms för mina tårar är när jag inte tycker att det finns någon anledning till dem. De kommer lika lätt av glädje som av sorg så egentligen borde jag kanske vara tacksam för att jag har ett rikt känsloliv. Men än idag får jag höra att jag är överkänslig och det slår kanske extra hårt på mig eftersom jag blev så retad för det när jag var liten.

Lärdomar

Kategori: Allmänt

Jag sitter och funderar på vad jag lärt mig av min barndom och blir lite full i skratt, snacka om omvänd pedagogik! Jag har gjort det mesta tvärtom och det var nog inte riktigt meningen. Problemet för mig har nog snarare varit att jag går till ytterligheter åt andra hållet för jag har aldrig lärt mig vad som är normalt. Jag har lärt mig att jag inte vill bli som jag är uppfostrad att bli. Därför har jag gjort allt precis motsatt och det är inte det bästa det heller.

Det jag har kvar är förmågan att använda ordstäv. Det fanns alltid ett ordspråk för allt. Barns vilja står i skogen och växer. Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli. Barn ska tuktas till värdiga medborgare. Har du sålt smöret och tappat pengarna. Det fanns alltid något som passade när vi ifrågasatte.

Nu känner jag att det passar med what goes around comes around...

Städning

Kategori: Allmänt

Hushållssysslorna delas upp mellan oss. De vuxna lagar maten så vi barn får ta hand om disken. Varannan vecka jag, varannan brorsan. Varje fredag är städdag, ju äldre vi blir desto mer får vi städa. Till slut städar vi barn övervåningen. Pappa städar källaren. Allt som går att damma ska dammas med våt trasa, golven ska dammsugas och skuras. Badrummet och köket ska glänsa. Mamma åker på sina möten eller sätter sig demonstrativt i köket, tänder en cigarett och blåser njutningsfullt. "Åhh, vad det är skönt att se andra arbeta för en gångs skull, det är så härligt att få ta det lite lugnt efter en veckas slit."

När vi har städat färdigt kontrollerar hon att vi har gjort det ordentligt. Hon drar med fingret utmed lampan och blir det en rand talar hon om att det måste göras om. När hon var liten satte moster på sig vita handskar och visade henne så nu gör hon likadant med oss så att vi ska lära oss att städa ordentligt. Badrummet är extra noga. Där får man inte missa en enda fläck. Då tar hon trasan och gnuggar på fläcken, sedan gnuggar hon av den i ansiktet på oss. Ibland använder hon oss som trasa och gnuggar oss mot fläckarna. Toaletten ska vara så ren att man kan dricka ur den.

Än idag har jag städfobi. Jag städar enbart när jag blir absolut tvungen. Jag har väldigt svårt att förstå att det ska vara skinande blankt överallt. Så det jag lärde mig av hennes sätt att lära oss var att ha det skitigt istället. Bra pedagogik!?