irmeli

Bloggen handlade från början om terapi, psykisk och fysisk misshandel samt sexuella övergrepp. I huvudsak använde jag den som ett terapiredskap för att bearbeta mina egna reaktioner och minnen. Nu skriver jag om vad som faller mig in, om mitt nya liv i Holland blandat med mitt gamla liv i Sverige.

Livet på gatan

Kategori: Allmänt

Med ett drogberoende, utkastad från hemmet och en socialtjänst som inget gör måste du få pengar för att kunna köpa mer droger. Livet blir en kamp, som 13-åring finns inga jobb. Utvägen är att stjäla, tigga och prostituera dig.

En av fördelarna med att stjäla är att om du gör inbrott i en bil kan du samtidigt få en sovplats för natten. Det gäller bara att vakna i tid innan ägaren kommer. Du knallar runt i Red light district och lär känna fönsterflickorna. De behöver alltid ha nya skor och kläder så du skapar din egna lilla butik. Ingen misstänker en ung kille som kommer in i en skoaffär och bara du är tillräckligt snabb och fräck hinner du plocka på dig ett gäng skor som du sedan säljer billigare till tjejerna.

Elektronik är också alltid smidigt, i regel blir personalen mest förvånad och hinner inte reagera i tid. Det är bara att gå in, plocka ned en TV eller en dammsugare och sedan springa iväg, med den under armen.

Givetvis åker du fast och polisen kommer och hämtar upp dig. De ringer dina föräldrar som första gångerna kommer och hämtar dig och ger dig stryk. Som om det skulle hjälpa, sedan säger de till polisen att behålla dig. Eftersom du inte är straffmyndig kan de bara hålla dig i 24 timmar, ibland får du till och med tillbaka stöldgodset och kan sälja det vidare. Många tycker dessutom synd om dig och du får alltid något att äta samtidigt som du har en gratis sovplats för ett dygn.

Tigga är också lönsamt, Amsterdam vimlar av turister som gärna gör en god gärning för en ung, ensam pojke som har tappat bort sina busspengar och inte kan åka hem. Vissa turister är extra lättlurade och vill gärna få lite hasch eller andra godsaker. Du ger dem något och säger att du kan hämta mer om du får pengar, vänta här! Sedan försvinner du givetvis och de kan inte gå till polisen och anmäla dig utan att själva hamna i trubbel.
Kommentera inlägget här: